Friday, May 3, 2013

0505

Bismillahirahmanirahim.

Terasa benar bahangnya pilihanraya kali ini.Sebab dah masuk umur mengundi kot.(?)

Bagi aku best jugak musim berkempen ni, meriah, sebab bendera di sepanjang jalan dan kat mana-mana je.Macam ada pesta besar-besaran seluruh Malaysia.

Tapi yang sangat-sangat tak bestnya bila para jemaah masjid pun dah mula berpecah sekarang.Terus-terang cakap, pakcik-pakcik yang dah senior tapi dekat PRU ni perangai macam budak kecil.

Perkara ni sudah selalu aku dengar dan kebelakangan ini menjadi-jadi.Bila berbeza pandangan politik terus tak nak solat berjemaah bersama, tak nak dengar tazkirah dari pihak lagi satu , dan mengata/mengumpat.

Aku rasa, basicnya cuma berbeza pendapat.Sebab semua pun Islam, dan bersaudara, waktu macam ni lah nak berlapang dada dengan pegangan orang lain yang berbeza dengan kita.Entahlah, lagipun pakcik-makcik semua ni lebih banyak pengalaman, tapi still usia tak menjamin wisdom.

Pilihan raya untuk pilih pemimpin yang akan memimpin negara dan kita semua.Penentu sebenar ketika kita memangkah pada kotak pilihan.Sekarang, tak payah nak kecoh-kecoh sangat lah kan.Kalau tak puas hati, berlapang dada, kalau terasa hati, maafkan, kalau terasa bengang ingat Nabi pesan La Taghdob.

Bukankah ukhuwah persaudaraan tu buah dari keimanan? Menjaga silaturahim itu tandanya kita menjaga iman kita.

Aku berdoa semua orang di Malaysia khususnya, cuba fahami Islam dengan sebenar.Kita bukan beriman dengan parti mana-mana, nauzubillah tapi kita nak Islam tertegak di bumi yang kita cintai ini.Alangkah indahnya kalau pemimpin kita memahami Islam :')1 comment: