Monday, February 7, 2011

cantik,seksi dan scarfelista

Beauty lies in the eyes of beholder.Aku cuma nak tulis pasal busana muslimah di Malaysia ni.Sekarang dah tak ramai perempuan pakai baju kurung.Kebanyakannya prefer blouse,dress,tshirt dipadankan dengan skirts atau pants.Nampak lagi cantik dan comel.Lepas tu boleh mix and match lagi,dengan jacket,bolero,cardi.Dekat Malaysia pulak is okay untuk pakai colourful,bukan only black abaya untuk perempuan.Tambahan pulak empunya badan pandai menggayakannya.Cantik sungguh.

Tapi yang cantik jadi seksi bila tak menutup aurat sempurna.Aurat perempuan kan seluruh badan kecuali muka dan tapak tangan.Jadi pakai tshirt labuh dan lengan panjang tak tutup aurat kalau ketat sendat membalut tubuh.Sama jugak dengan skinny jeans,nak-nak lagi legging.Bukan menutup aurat,membungkus aurat namanya.Menampakkan semua yang berbonjol sampai terjojol biji mata lelaki yang memandang.Pakaian macam tu sama sahaja dengan tak pakai apa-apa,cuma berbeza warna.

Saidatina Aisyah R.A. meriwayatkan bahawa saudara perempuannya Asma' binti Abu Bakar masuk ke rumah Nabi S.A.W memakai pakaian yang nipis dan jarang sehinggakan menampakkan bentuk tubuhnya. Nabi S.A.W lalu memalingkan muka Baginda daripada Asma' dan berkata:"Wahai Asma'! Sesungguhnya apabila seseorang wanita telah mencapai umur baligh, dia tidak boleh mendedahkan badannya kecuali ini dan ini - sambil menunjukkan muka dan kedua tapak tangan (kedua-dua tangan)." (Riwayat Abu Daud)

Fesyen tudung pun macam-macam pilihan untuk digayakan.Tudung bawal,tudung awning,tudung syria dan paling glamour sekarang, shawl.Seorang kawan pernah tanya pendapat aku tentang pakai shawl.Dia rasa segan nak pakai sebab nanti orang tengok pelik sebab dia tak pernah pakai dengan environment universiti kami lagi.Sebab biasanya orang pakai shawl nampak kurang manis sebab tak tutup aurat betul-betul.Tak ikut macam Allah suruh dalam Al-Quran,Surah AnNur:31,iaitu menutup dada.

Sebenarnya tak kisah la pakaian apa sekalipun,fesyen macammana pun,asal menutup aurat.Niat dalam hati paling penting,bukanlah"aku nak nampak gorgeous,biar semua orang jealous",sebaliknyasemata-mata nak ikut tuntutan syarak iaitu menutup aurat.Jom tutup aurat dengan sempurna^^,

1 comment:

  1. hihi,kadang2 jat redah site pun pkai bju kurung O.o follOw kamu

    ReplyDelete